Vælg den perfekte toscanske vin – Alt du skal vide
Vine fra Toscana – nyttig information til brug for at vælge vinen som passer til dig
Toscansk vinhistorie
Vin har eksisteret i Toscana i århundreder. Etruskerne var de første, der begyndte at dyrke vinstokke i området helt tilbage i det niende århundrede f.Kr. Hvis du bevæger dig uden for Firenze, vil du helt sikkert stå ansigt til ansigt med etruskiske artefakter, grave og gamle rester.
For etruskerne var vin mere end bare en drik, man kunne nyde, det var en hel livsstil - et væsentligt element i deres kultur, samfund og daglige rutiner. Med deres vin skabte de stærke handelsruter, som faktisk var med til at styrke forbindelserne i hele Italien og i udlandet. Toscana eksporterede endda sine vine til Spanien og Frankrig helt tilbage i det syvende århundrede f.v.t.!
Mens vindyrkningen begyndte at aftage efter Romerrigets fald, blev mange vinmarker i Toscana reddet takket være munke, som holdt traditionerne i live. Vin fortsatte med at være en vigtig del af den Toscanske kultur op gennem renæssancen og frem til i dag.
Faktisk bekendtgjorde Medici-familien i Firenze i 1716 et dekret om at markere vinproduktionsområdet Chianti. Det var en af de første gange, at loven greb ind for at vise lidt kvalitetskontrol og beskytte navnet på en vinregion. Dette dekret blev fortsat respekteret helt op til i dag, hvor det moderne italienske system fastlagde grænserne for Chianti.
Nu hvor du har en lidt bedre idé om de Toscanske vines historie, så lad os se på, hvad du bør bestille, når du sidder og drikker på en af Firenzes smukke piazzaer.
Toscana er uden tvivl en af Italiens mest internationalt anerkendte vinregioner. Fra Chianti til Brunello, hvem har ikke hørt om mindst én Toscansk vin?
Selvom du måske ser Toscansk vin overalt i Italien, udgør regionen faktisk kun 6 procent af hele landets vinproduktion! Toscana producerer 90 procent rødvin, og den rødvin er primært lavet på Toscanas vigtigste drue, Sangiovese. Selv om mange af Toscanas vine fremstilles af de samme primære druer, har de meget forskellig smag på grund af den skiftende jordbund og klimaet.
Sangiovese udgør 61 procent af vinmarkens produktion, derefter kommer Merlot, som udgør 8 procent, og Cabernet Sauvignon med 6 procent.
Her finder man 11 DOCG'er og 41 DOC-appellationer eller vinregioner. Disse appellationer udgør størstedelen af produktionen, mens IGT udgør omkring en tredjedel af produktionen.
DOCG, DOC, IGT: Italienske vin-appellationer
Før vi går i dybden med Toscansk vin, er det selvfølgelig godt at vide lidt mere om, hvordan Italien bedømmer og kategoriserer sine vine. Det vil hjælpe dig med at læse italienske vinetiketter, uanset hvor du finder dem.
DOCG, DOC og IGT henviser alle til forskellige appellationer - vinregioner i området, som følger faste regler for at producere kvalitetsvine, der er typiske for området.
DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) er det øverste niveau med hensyn til kvalitetskontrol. Disse vine følger strenge produktionsmetoder og skal gennemgå en smagstest såvel som en laboratorietest for at sikre, at det, du får i flasken, er af den bedst mulige kvalitet. De strenge regler omfatter alkoholprocent, hvor mange flasker der kan fremstilles, og hvor mange druer der kan høstes til produktionen.
DOC (Denominazione di Origine Controllata) er kun et trin under DOCG. Disse vine har stadig strenge regler med hensyn til plantetæthed, høst og produktion, men de behøver ikke at gennemgå de hårde tests. Det er her, de fleste vine, du drikker i Italien, findes.
IGT (Indicazione Geografica Tipica) er den laveste af kvalitetskontrollerne. Den har stadig regler, men de er mere fleksible. Selv om det betyder, at de ikke nødvendigvis overvåges, betyder det bestemt ikke, at det er dårlig vin. Faktisk er det her, man finder nogle af de mest interessante vine - især i Toscana!
Før vi går direkte til Chianti, så lad os tale om at udforske nogle andre Toscanske vine. Først er der Vino Nobile di Montepulciano DOCG, som er lavet med mindst 70 procent Sangiovese, men i praksis er andelen meget tættere på 100 procent.
Nobile di Montepulciano-vine lagres i to år: et på egetræsfade og et på flaske. Det er nogle af de mest elegante vine i Toscana, forfriskende og bløde, men med rige aromaer af blommer, mørke kirsebær og jord. Hvis du ikke er tilhænger af egelagring, skal du holde øje med Rosso di Montepulciano - samme blanding, men uden lagring - for at nyde en lettere og yngre rødvin.
En anden Sangiovese-baseret vin, som er lidt mere tilgængelig, er Morellino di Scansano. Denne vin produceres tættere på havet og kan blandes med maksimalt 15 procent Cannanou (Grenache).
Andre navne, du kan holde øje med, som fokuserer på Sangiovese, er Montecucco Sangiovese DOCG, Val di Cornia Rosso DOCG og selvfølgelig de meget eftertragtede 100 procent Sangiovese-vine: Brunello di Montalcino og Rosso di Montalcino.
Chianti – en af de mest kendte vine fra Toscana
Det, der får Chianti til at skille sig ud blandt de andre vine i Toscana, er ikke nødvendigvis smagen, men snarere den lange historie. Som tidligere nævnt har denne vin været af stor betydning for Toscanerne siden før det 18. århundrede, og de har arbejdet hårdt for at beskytte kvaliteten.
Chianti er faktisk opdelt i to DOCG-appellationer og flere underzoner: Chianti DOCG og Chianti Classico DOCG. Chianti Classico fremstilles specifikt i det historiske område mellem Firenze og Siena, hvor denne vin først blev produceret. Flaskerne vil skille sig ud på grund af det klassiske sorte hanesymbol.
Chianti Classico-symbolet stammer fra en legende om, at Firenze og Siena kæmpede om territoriet i Chianti. Hver by valgte en ridder og en hane. Når hanen gale, skulle ridderne ride fra deres by, og hvor de mødtes, skulle den nye grænse være.
Men Firenze var vanskelig - de holdt deres sorte hane vågen og fodrede ham lidt, så han galede flere timer før daggry. Takket være dette var Firenze i stand til at gøre krav på hele Chianti-området! Læg mærke til etiketterne, hvor der oftest er en rød hane på.
På den anden side refererer Chianti DOCG til et større område omkring den historiske produktionszone, et område, der blev fastlagt i det 20. århundrede for at øge produktionen af Chianti-vine. Det er opdelt i syv underzoner: Rufina, Colli Fiorentini, Colli Aretini, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli og Colli Senesi. Hver af disse underregioner producerer ganske forskellige vine, ikke kun på grund af de forskelle i jordbunde, men også forskellige måde at sammensætte vinene på.