Gratis fragt - Vi tilbyder gratis fragt på alle ordrer over 495 kr.

Vælg den rigtige vin til din madlavning

Skal du servere vin til maden, kan det godt være svært at finde ud af, hvilken vin man skal købe, så den komplimenterer maden. Her får du et par gode huskeregler til at finde den rigtige vin til maden.

Sød mad er lig med sød vin
Jo sødere maden er, jo sødere skal vinen være. Sødmen i maden vil fremme fornemmelsen af syre og bitterhed i vinen, derfor skal du altid servere sød vin med sød mad. Det er blandt andet også derfor, dessertvine er de sødeste vine, du kan købe.

Dessertvine er derfor perfekte til desserter, men hvad skal du så vælge til sødere retter, som ikke nødvendigvis er desserter?

Druesorter som Riesling og Pinot Gris er sødlige vine, som godt kan matche de mere sødlige retter. Disse kommer dog også i mere tørre variationer, så det er vigtigt at tjekke, at det er de mere sødlige varianter, du køber til den sødlige mad.

Syrligt mad er lig med syrlig vin
Dette er lidt det samme princip som den forrige huskeregel. Hvis du serverer mad med meget syre, som for eksempel citron, er det en god ide at vælge en vin, som også er syrlig. Den syrlige mad vil få vinen til at virke mindre syrlig, og vil derfor virkelig sætte fokus på de andre smagsnuancer i den pågældende vin.

Blandt andet druesorten Sauvignon Blanc kan være meget syrlig og kan derfor være god til den syrlige mad. Denne vin til syrligt mad, vil sætte mere fokus på smagen af for eksempel stikkelsbær og hyldeblomst i vinen.

Lidt sødme i vinen komplimenterer saltet mad
Salt og sødme komplimenterer altid hinanden. Hvis du serverer saltet mad, kan det derfor blive endnu bedre med lidt sødme i vinen.

Hvidvin, som Chardonnay fra varmere klimaer, er god til saltet mad, da disse har lidt mere sødme, som komplimenterer saltet i maden. Rødvin, som Pinot Noir, er også god til saltet mad, da denne også tilføjer god balance til det saltede.

Intensitet kræver intensitet
Serverer du kraftig og smagfuldt mad, er det bedst at vælge en vin med samme kraft. Vinen kan hurtig fremstå kedelig, hvis den ikke matcher intensiteten i maden.

En mere kraftfuld rødvin eller en krydret Merlot vil være gode til at matche intensiteten i mere krydrede retter – eller måske en tør Riesling, hvis man mere er til hvidvin.

Kraftige rødvine til kød
Retter med mange proteiner – om det er bøffer eller steg – er gode til at hamle op med en tungere rødvin. Dette er lidt ligesom det ovenstående princip – match kødets intensitet med en intens rødvin.

Cabernet Sauvignon og Merlot er to druesorter, som passer perfekt til kødfulde retter, da disse er mere kraftfulde vine, som er et godt match til det proteinrige kød.

Friskt og syrligt til fed mad
Serverer du noget fed og tung mad, vil en mere syrlig vin passe godt hertil. Det giver en større balance i måltidet med fedmen fra maden og det syrlige, friske fra vinen.

Gode druesorter til fed mad, kan igen være tørre vine som Chardonnay (fra køligere klimaer) og Riesling. Er man mere til rødvin, kan en krydret Zinfandel også være rigtig god til det lidt federe mad.