Indkøbskurv

Calculating

Din kurv er tom

Italiensk vin er mere end bare en drik – det er en rejse gennem Italiens rige kultur og varierede landskaber. Fra de tågede bakker i Piemonte til solrige Sicilien, hver flaske fortæller en historie.

Introduktion til italienske vine 

 

Italiensk vin er meget populære vine, som dækker 19 % af det globale marked. Italien har et større udvalg af vine end noget andet sted i verden og bruger 605 unikke druer til at fremstille dem. De mest berømte italienske vine er lavet af landets egne druer. Klassiske italienske rødvine omfatter Barolo og Barbaresco (begge lavet på Nebbiolo-druen), Chianti og Chianti Classico (lavet på Sangiovese-druen), Amarone og Valpolicella (lavet på Corvina-, Corvinone- og Rondinella-druerne) og Nero d'Avola-vin (lavet på Nero d'Avola-druen).  Italien er også berømt for sine mousserende vine, f.eks. den prestigefyldte Franciacorta (fremstillet af Chardonnay-druen), den frugtige, tørre Prosecco (fra Glera) eller den søde Asti (fra Moscato Bianco).  

 

Italien har også succes med at fremstille vine af internationale druer som Merlot, Chardonnay og Cabernet Sauvignon. Vine, der fremstilles i bjergene, er ofte dyre og har en elegant smag, mens vine, der dyrkes i fladt terræn, har tendens til at være lette at drikke og til at betale. 

 

Hvilke er de vigtigste italienske druer? 

Størstedelen af den italienske vin produceres uden tvivl på Italiens egne druer. Sangiovese er den mest plantede druesort (71.500 hektar). Den leverer nogle af Italiens bedste vine: Chianti Classico, Vino Noble di Montepulciano og Brunello di Montalcino. Montepulciano-druen kommer på andenpladsen med et areal på 86.000 hektar. Det meste af den bruges til at producere Montepulciano d'Abruzzo-vin. Catarratto Bianco er den mest plantede hvide drue med 85.900 hektar. 

 

Den vigtigste internationale drue i Italien er Chardonnay (48.600 hektar). Mens den findes i stille hvidvine, er Chardonnay kilden til Italiens bedste mousserende Metodo Classico-vine: Franciacorta og Oltrepò Pavese. Merlot plejede at være meget populær i Italien. Men da forbrugernes smag skiftede, reducerede vinproducenterne deres beplantning fra over 50.000 hektar i 1970'erne til 28.000 i 2010. 

 

Italienske vintyper 

Italien kan prale af en række ædle rød- og hvidvine. I nogle tilfælde indgår navnet på hoveddruen i vinens navn. Det gælder f.eks: Primitivo di Manduria DOC (hoveddruen er Primitivo) eller Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC (Verdicchio Bianco). Men i andre tilfælde er vinens navn baseret på andre ting. For eksempel er navnet »Barolo« (lavet udelukkende på Nebbiolo-druen) afledt af området i Piemonte. »Franciacorta« (mousserende vin, der typisk fremstilles af Chardonnay, Pinot Bianco, Erbamat og Pinot Nero) er et historisk navn baseret på det latinske curtis francae - klosterområder, der var skattefrie i middelalderen. 

 

Italiensk mad og vin: En guide til sammensætning 

Der er en grund til, at italiensk mad og vin passer godt sammen: Kombinationen af urter, krydderier og saucer sammen med bløde, fyldige rødvine eller lagrede, syrlige hvidvine skaber en madoplevelse, der er svær at slå. 

 

Hvilke vine passer til hvilken mad? 

 

Rødvine: 

Cabernet Sauvignon 

Cabernet Sauvignon er en fyldig og rig rødvin. Denne rødvin har fået sit navn fra Cabernet-druen, som den stammer fra. Cabernet Sauvignons, eller Cabs, har en primær smag af solbær, og nogle har noter af brombær og endda overtoner af mynte. På grund af sin rige, kraftige smag passer Cabernet Sauvignon godt til de fleste tomatbaserede saucer, der bruges til pasta og pizza. Cabernet Sauvignon er også kendt for at gå godt i spænd med rødt kød som mørbradbøffer og rib-eye og komplimenterer også smagen af svampe, lam og de fleste oste.  

 

Pinot Noir 

Pinot Noir er en rødvin med en lys til mellemrød farve. Den er et populært valg blandt italienske madelskere og har forskellige noter af vanilje, marmelade, læder og jord. Pinot Noir passer godt sammen med røde tomatbaserede saucer, men den komplimenterer også oliebaserede retter og hvide pastasaucer.  

 

Hvidvine: 

Sauvignon Blanc  

Sauvignon Blanc menes at stamme fra Loire-dalen og Bordeaux-regionerne i Frankrig. Sauvignon Blanc kan oversættes til »vild hvid«; Sauvignon Blanc-druerne voksede vildt i århundreder, indtil de første vinproducenter begyndte at høste dem. Denne hvidvin har ofte en let, syrlig og sprød smag. Sauvignon Blancs smag kan dog variere fra tropisk til syrlig, afhængigt af druernes modenhed. Sauvignon Blancs smag er unik i forhold til andre hvidvine på grund af dens lette overtoner af grønt æble, lime, fersken og passionsfrugt. Denne hvidvin passer godt til retter med persille, basilikum, rosmarin, mynte, koriander og meget mere!  

 

Chardonnay  

Chardonnay er en hvidvin, der passer godt til cremede italienske retter som pasta og lettere kød som muslinger og kylling. Chardonnay er også en nem begyndervin, hvis du ikke betragter dig selv som en vinentusiast, hvilket gør den til et fremragende valg, der ikke overvælder dine smagsløg. Chardonnay er en af de mest populære hvidvine sammen med italiensk mad. Det skyldes de mange forskellige smage, som Chardonnay er kendt for. Druen kan frigive smag af papaya, mango og ananas med tropiske frugter, hvis den produceres i varmere klimaer. I køligere områder frigiver Chardonnay-druen smagsoplevelser som æble, fersken og pære. 

 

For at hjælpe dig med at forbinde dine italienske yndlingsvine med deres druer og regioner har vi oprettet et link til vores italienske vine: 

 

For at smage på de fantastiske rødvine, kan du tjekke vores udvalg her.

De vidunderlige hvidvine her

og Cremant her.

 

Du har skrevet dig op til nyhedsbrev
Denne e-mail er allerede skrevet op