Druesorter i vin: Hvilken passer bedst til din smag?
Vil du lære forskellen på Chardonnay og Sauvignon Blanc, eller vide om du er mere til en Merlot eller Cabernet Sauvignon? Så er du ikke alene.
Når du skal finde en vin, du virkelig kan lide, er det en god idé at lære de vigtigste druesorter til vin at kende både til hvidvine og rødvin – især når du ikke vil spilde penge på noget, du ikke kan lide.
Her får du en nem introduktion til de mest populære grønne druesorter og druesorter til rødvin, så du kan finde ud af, om du fx er til søde hvidvine eller tørre, krydrede rødvine.
De mest kendte druesorter til hvidvin
Riesling
Riesling spænder fra knastør til meget sød, og egner sig derfor godt til både nybegyndere og vinelskere.
Hvis du er til tør hvidvin, så vælg en “Trocken” Riesling eller Selection. Er du til en halvtør og let sødlig hvidvin, skal du kigge efter Halbtrocken eller Classic – og til en sødere stil, kan du gå efter “Lieblich”.
Chardonnay
Chardonnay hvidvin har ikke så meget smag i sig selv, men tager karakter af klima og jordbund.
Fra varme områder (som Californien) får du sødere vine. Fra kølige egne (som Frankrig) får du tørre, elegante vine. Er du i tvivl om Sauvignon Blanc eller Chardonnay er noget for dig, så prøv begge og sammenlign.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc er ligesom de to førnævnte druesorter en meget alsidig drue, kendt for sin friske syre og tydelige smagsprofil – fra tør og sprød til mere frugtet og let sødlig.
En god introduktion for dig, der gerne vil lidt væk fra Chardonnay og søger en hvidvinstype med mere karakter og smag.
Pinot Gris / Pinot Grigio
Pinot Gris og Pinot Grigio er lavet af samme drue, men forskelligt udtryk: Pinot Gris (Frankrig) er oftest mere sødmefuld, mens Pinot Grigio (Italien) er frisk og tør.
Vil du lære mere om italienske druesorter, så er Pinot Grigio et godt sted at starte.
De mest almindelige druesorter til rødvin
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon er blandt de mest udbredte vin druesorter i verden. En klassisk rødvin med kraftig og kompleks smag. Du skal derfor specielt tænke over, hvad du serverer disse sammen med, da de nemt kan overdøve sarte retter.
Cabernet Sauvignon egner sig til at blive lagret i mange år, da dette modner smagen endnu mere.
Pinot Noir
Pinot Noir er en lettere rødvin, ofte med florale og frugtige noter. Vejr og jord påvirker smagen meget, så du vil kunne smage forskel på en fransk og en newzealandsk Pinot Noir.
Merlot
Merlot er en druesort, der er sød, rund og let at drikke – særligt for dig, der er ny i vinens verden.
Den er ofte lidt sødere og mindre syrlig end andre rødvins druesorter, fordi den har godt af en masse varme – det udvikler druerne, så de får en rund sødme.
Zinfandel
Zinfandel druesorten er kendt for sine to sider: de krydrede og de søde.
Den søde version er oplagt, hvis du er på jagt efter gode hvidvine i rødvinsformat, dog uden at være decideret dessertvin, mens de krydrede har lidt mere spark i sig.
Vidste du...
-
De 3 druesorter der anvendes til det meste champagne er Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.
-
Druesorter til vin varierer enormt i smag og udtryk – og det gælder både rød og hvid.
-
Hvis du vil lære mere om vintyper og druesorter, så smag dig frem og før noter. Det hjælper!
Læs også hvordan du vælger den rigtige vin til madlavning
Prøv dig frem med en smagekasse
Er du i tvivl om, hvilke druesorter du bedst kan lide? Så er en smagekasse med vin en oplagt måde at udforske det på. Vi har sammensat smagekasser med forskellige druer og vintyper – så du kan smage dig frem til dine favoritter uden at skulle vælge en hel flaske af hver.
Perfekt til dig, der gerne vil lære forskellen på fx Chardonnay og Sauvignon Blanc, eller bare vil finde gode hvidvine og rødvine, der passer til din smag.