Hvilken gin skal du vælge?
Gin og tonic er efterhånden blevet meget populær på grund af dets enkelthed og lækre smag. Skal du selv til at lave gin og tonic kan det godt virke lidt uoverskueligt at finde ud af, hvilken gin du skal købe. Her kommer en lille guide til, hvordan du kan finde en gin, du kommer til at elske!
Hvilken type gin kan du lide?
Der findes fire kategorier inden for gin; spiritus med enebærsmag, gin, destilleret gin og London dry gin.
Spiritus med enebærsmag er egentlig bare den originale form for gin. Denne type gin bliver destilleret med enebær og andre urter for at give den karakteristiske smag denne type gin har.
Gin er lavet på landbrugsethanol og har en alkoholprocent på minimum 37,5. Ved denne type gin bliver ginnen ikke gendestilleret efter urter og planter er blevet tilsat.
Destilleret gin er den mest almindelig brugte type gin. Denne type gin fremstilles af ren alkohol, som destilleres flere gange med forskellige planter og urter. Efter blandingen er blevet destilleret flere gange, fortyndes den med vand, indtil den når en alkoholprocent på omkring 37,5. Herefter tilsættes der eventuelt flere planter og urter for at give aroma.
London dry gin sætter mange krav til dens produktion. Ved denne type gin, tilsættes der aldrig urter og planter efter destilleringen for at tilføje aroma og smag. Derudover må denne type gin ikke indeholde mere end 0,1 gram sukker per liter.
Nu sidder du nok også tænker – ”Ja, og hvad så?” Og det er egentlig forståeligt nok, hvis du ikke rigtig har forstand på gin. Selvom dette måske ikke var den største hjælp til at finde ud af, hvilken gin du er mest til, så er det godt at have gintyperne i baghovedet, når du først har fundet en gin, du er vild med.
Hvilken basedestilat kan du lide?
Den alkohol, som er ginnens grundbase, er som udgangspunkt smagsløs. I de fleste gin, er alkoholen ofte lavet på hvede eller andre kornsorter, som gør ginnen smagsneutral.
Dog er man i dag begyndt at eksperimenterer med at lave alkohol af andet end korn, hvilket giver nogle helt andre smagsnuancer i ginnen.
Derfor kan du nu også få basedestillat fra:
- Vindruer
- Fermenterede kartofler
- Honning
- Majs
Hvis der er noget af dette du virkelig ikke kan lide, så er det en rigtig god ide at tjekke, hvilket basedestillat, der er brugt i ginnen, så du ikke ender med en gin med smag af honning, hvis du ikke kan udstå denne smag.
Hvilke botanicals kan du lide?
Basedestilaten giver som sagt, ikke den store smag, så derfor er der tit tilføjet botanicals til ginnen. Botanicals giver smag til ginnen, så denne får noget mere kant.
Traditionelle botanicals eller smagsgivere er:
- Korianderfrø
- Lakridsrod, kvanrod og orrisrod
- Enebær
- Kanel
- Citron, appelsin, quomkat og grape.
Nyere tilføjelser af smagsgivere eller botanicals er:
- Æbler
- Vanilje
- Havtorn
- Rosmarin
- Tang
- Citrongræs
- Hyben
- Hamp
- Oliven
Botanicals eller smagsgivere har meget at sige, når det kommer til, hvilken gin der passer bedst til dig. Er du meget usikker på de to første spørgsmål, så kan du altid bare gå efter, hvilke smagsgivere du er til. Er du vild med vanilje, så vælg en gin med smag af dette. Er du mere til noget frugtagtigt, så kan du vælge en gin med æble. Er du rigtig glad for citrussmage, så vælg en gin med citron, appelsin eller grape som botanical.
Det er altså helt op til dig, og hvad du godt kan lide, når du skal have fat i en gin. Prisen på ginnen behøver ikke altid at have så meget at skulle have sagt, alt efter hvad du skal bruge ginnen til. Vil du bruge den til drinks, behøver du ikke købe den bedste af de bedste gin. Er du ude i gin og tonic, så kan det være en god ide ikke at købe den billigste gin, du kan finde, da ginsmagen er meget fremtrædende i disse.